Chcete i doma pít prvotřídní espresso? Díky kvalitním kávovarům je to možné!

Patříte mezi milovníky kávy, kteří si ji vždy užívají v kavárnách a restauracích, kde chtějí mít jenom tu nejkvalitnější kávu z čerstvého zrna a přesně podle receptury? Pak jste součástí opravdu velké komunity milovníků kávy, která se rozšířila po celém světě jako dnes nejspíš nejpopulárnější teplý nápoj.

Patříte mezi milovníky kávy, kteří si ji vždy užívají v kavárnách a restauracích, kde chtějí mít jenom tu nejkvalitnější kávu z čerstvého zrna a přesně podle receptury? Pak jste součástí opravdu velké komunity milovníků kávy, která se rozšířila po celém světě jako dnes nejspíš nejpopulárnější teplý nápoj.

Mnohdy se ale může stát, že na vás taková chuť přijde doma. Restaurace jsou zavřené, nebo zkrátka nemáte čas a možnost někam na kávu zajít. Potom byste dokázali určitě stoprocentně ocenit možnost udělat si dokonalou kávu přímo u sebe doma. 

První krok, opravdu kvalitní kávové zrno

Pokud chcete kvalitní kávu, tak budete potřebovat opravdu kvalitní kávová zrna. Na trhu najdete dneska spoustu výrobků z kávových zrn, ale vás bude zajímat přímo zrno jako takové. Čerstvá zrna v našich oblastech téměř nelze sehnat, ale pražená zrna vysoké kvality rozhodně ano. Odrůd kávových zrn najdete celou řadu a jsou mnohdy odlišné chutí, vůní i dalšími vlastnostmi. Mezi nejznámější u nás patří zrno typu Arabica. Začnete tedy od toho, že sežene kvalitní kávová zrna.

O vše se pak postará kvalitní elektro

Možná vás to překvapí, ale dnes i domácí elektro nabídne možnost udělat si kvalitní kávu jako od baristy. Prvním krokem je mletí zrna, které už umí profesionální kávovary samy, ale případně není problém sehnat mlýnek na kávu v řádu několikaset korun. 

Čerstvé zrno je potom potřeba propasírovat za předem nastavených hodnot. Jak espresso, tak i mnohé další druhy káv mají přitom originální receptury, které dokáží výrazně ovlivnit chuť a vlastnosti nápoje. Mezi ty nejzásadnější patří teplota vody, doba pasírování a tlak, pod kterým se káva pasíruje. Pochopitelně espresso se například pasíruje pod opravdu vysokým tlakem, aby byla chuť kávy co nejsilnější.