Jak uklidit domácnost bez zbytečné námahy? Tipy, které ocení nejedna hospodyňka!

Jak uklidit domácnost bez zbytečné námahy? Tipy, které ocení nejedna hospodyňka! Úklid domácnosti rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější činnosti. Pokud ale nechcete žít v nepo-řádku, prachu a nečistotách, pak se zkrátka čas od času musíte k pořádnému úklidu přemluvit.

Úklid domácnosti rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější činnosti. Pokud ale nechcete žít v nepořádku, prachu a nečistotách, pak se zkrátka čas od času musíte k pořádnému úklidu přemluvit. Párkrát do roka, jako třeba před Vánoci nebo na začátku jara, pak přichází na řadu generální úklid, kdy smejčíte doslova každý kout domácnosti a nikde nenecháte jediné smítko. Po takovém úklidu se často cítíte bez energie a dokonale otrávení - nemáme pravdu? Proto pro vás máme několik užitečných tipů, jak si úklid co možná nejvíce usnadnit!

Při úklidu nesmí zavládat chaos

Efektivního úklidu bez zbytečné námahy dosáhnete pouze tehdy, budete-li při něm postupovat systematicky. Bohužel většina lidí zaujímá spíše ten druhý postoj, kdy chaoticky pobíhají z místnosti do místnosti, všude udělají kousek práce, ale nikde nic nedodělají. Proto si v hlavně ujasněte plán a toho se při úklidu držte - začněte v nejvyužívanějších místnostech, jako je kuchyně nebo obývák, postupujte přes ty méně vytížené - dětský pokoj, ložnice a úklid zakončete v koupelně či na chodbě. Věřte, má to smysl!

Proč to dělat složitě, když to jde lehce

Také děláte tu chybu, že nejdříve všude v pokoji utřete prach, aby se nábytek i poličky dokonale leskly a teprve až poté vezmete do ruky vysavač a jdete vysávat? Pak věřte, že to je špatně! Cožpak vás nikdy nenapadlo, že při vysávání prach ještě více rozvíříte po místnosti a ten pak usedne všude tam, kde již máte uklizeno? Proto pamatujte, že nejdříve přichází na řadu práce s vysavačem, ať už máte doma tyčový, bezsáčkový nebo třeba ruční, a teprve pak se utírá prach. Nedělejte to složitě, když to jde dělat lehce.

Nebuďte na to sami

Na úklid domácnosti byste neměli být sami. Vždyť v dnešní době ani nemusíte, když můžete mít po ruce tolik šikovných pomocníků - ať už je to vysavač, speciální pomocníci na utírání prachu mezi žaluziemi, čističe oken a další vymoženosti, které nám práci při úklidu výrazně usnadní. A jestli si chcete úklid ještě více ulehčit, zapojte do smejčení i děti.