Opravdu dokonalá rýže je velké umění. Jak na její přípravu?

Rýže je bez pochyby jednou z těch celosvětově nejoblíbenějších ingrediencí. Jedná se o dokonalou přílohu, ale v mnoha receptech a kulturách také jako stěžejní surovinu celého jídla. Jak ale na její opravdu správnou přípravu? Budete se divit, ale naprostá většina z nás to dělá špatně už jenom kvůli tomu, že ignorujeme specializované domácí elektro – rýžovar. K tomu se ale teprve dostaneme!

Rýže je bez pochyby jednou z těch celosvětově nejoblíbenějších ingrediencí. Jedná se o dokonalou přílohu, ale v mnoha receptech a kulturách také jako stěžejní surovinu celého jídla. Jak ale na její opravdu správnou přípravu? Budete se divit, ale naprostá většina z nás to dělá špatně už jenom kvůli tomu, že ignorujeme specializované domácí elektro – rýžovar. K tomu se ale teprve dostaneme!

Každý druh rýže pro jinou péči a jiné jídlo

Není rýže jako rýže. Většina lidí dokáže rýži odlišovat především podle toho jaký má tvar. Máme tady různé tmavé druhy indiánské a neloupané divoké rýže, máme tady extrémně dlouhou jasmínovou a basmati, nebo naopak velice krátkou a zakulacenou rýži arborio.

Na všech odrůdách je mimo jejich tvaru a velikosti ale mnohem specifičtější ukazatel. A tím je především chuť a vůně společně s jejich užitím. Jednotlivé druhy rýže totiž mohou mít různé nádechy, kupříkladu jasmínová má příjemný oříškový nádech. Zároveň jsou ale druhy jako jasmínová rýže nebo arborio známé i proto, že mají opravdu vysoký podíl lepivých složek a jsou ideální do omáček.

Jak na správnou přípravu?

Normálně se vždycky při vaření určoval poměr jednoho hrníčku rýže a dvou hrníčků vody. Tento poměr opravdu není nijak špatně a v domácích podmínkách ho používají i zkušení kuchaři. Opravdu nejlepší cestou, jak připravit dokonalou rýži je ale speciální domácí elektro, kterým je rýžovar. Ve své podstatě se jedná o jakýsi druh tlakového hrnce. Rýže je zde vařena pod větším tlakem, a především je obklopená dostatkem páry. Výsledkem, co dokáže odlišit takto připravenou rýži oproti metodám v hrncích, je přitom její vlhkost. Rýže, co je připravená v rýžovaru je totiž na pohled o něco sušší, což brání jejímu rozpadu a převaření. Proto je oblíbená hlavně v asijských jídlech, kde vlhkost doplňují jiné ingredience.