Jak si správně vybrat pánev

Jak si správně vybrat pánev Pokud bychom měli vyzdvihnout pouze dvě pomůcky, bez kterých se žádný kuchař při přípravě pokrmů neobejde, byla by to bezesporu vařečka a pánev. Dokážete si jí však ve specializované prodejně vybrat?

Pokud bychom měli vyzdvihnout pouze dvě pomůcky, bez kterých se žádný kuchař při přípravě pokrmů neobejde, byla by to bezesporu vařečka a pánev. Dokážete si jí však ve specializované prodejně vybrat? Dáváte přednost nízké ceně, která se podepisuje na životnosti a kvalitě materiálu nebo naopak slepě věříte strategii přímé úměry - vyšší cena, vyšší kvalita? 

 

Sporák pánve

Ano, sporák při rozhodování sehrává důležitou roli. Zakoupené nádobí se na něj přeci musí vejít. V případě, že vlastníte sporák s indukční deskou, je nutné dbát zvýšené opatrnosti, vhodné je pouze nádobí s ocelovým dnem. Ostatní sporáky by neměly dělat žádné větší potíže. 

 

Velikost a hloubka pánve

Přeci nechcete, aby vám pokrm při každém promíchnutí přepadl přes okraj. Skvělým preventivním opatřením je výběr vhodné hloubky a velikosti pánve. Pokud si nejste jisti, zakupte si rozhodně tu větší v průměru 26 ž 28 cm, tím určitě nic nezkazíte. Velikost pánevního lůžka oceníte především při přípravě většího množství řízků, bramboráčků nebo placek. 

 

Materiál pánve

Kvalitní materiál pánve vám zaručí větší bezpečnost v podobě absence uvolňování škodlivých látek. Nejlepší volbou se stává hliník, který je současně skvělým tepelným vodičem. Rovnoměrné a rychlé rozehřátí deklaruje úsporné vaření. Naprostou špičkou v této oblasti jsou samozřejmě pánve měděné.

 

Žáruvzdorné držadlo pánve

Nezáleží na tom, jestli si vybíráte sady nádobí nebo pánve či další obdobně laděný kuchyňský sortiment. Vždy je důležité, aby vám poskytoval snadnou manipulaci, bezpečné zacházení a disponoval elegantním vzhledem. Při výběru nezapomínejte na žáruvzdorné držadlo, které se dá použít i k finálnímu zapečení v troubě.

 

Údržba pánve

Při výběru se zaměřte i na snadnost údržby. Nejpohodlnější cesta vede skrze myčku, informujte se na tuto možnost u svého výrobce. Nezapomeňte, že pánev by se měla umývat až po vychladnutí, čímž jí zbytečně nezkracujete životnost.